Składniki:
- 0,5 kg filetów z kurczaka
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- dymka
- ew. 30 g grzybów mun (ja miałam grzyby suszone)
- połowa papryczki chilli
- sos sojowy
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 limonka
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- dymka
- ew. 30 g grzybów mun (ja miałam grzyby suszone)
- połowa papryczki chilli
- sos sojowy
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 limonka
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Zaczynamy od zalania grzybów mun wrzątkiem i odstawieniu ich na 15 minut. W międzyczasie kroimy papryki oraz marchew w zapałki.
Imbir ścieramy na tarce.
Cebulę, chilli wraz z pestkami i czosnek drobno siekamy.
Kurczaka kroimy w 4 cm paski i marynujemy w soli, pieprzu i słodkiej papryce w proszku.
Na woku rozgrzewamy wszystkie oleje/sosy i dodajemy kurczaka.
Przesmażamy go kilka minut, aż będzie złoty – następnie zdejmujemy go z woka.
Dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę, szklimy ją 30 sekund. Następnie dodajemy warzywa pokrojone, czyli marchew i papryki. Od razu wrzucamy także pokrojone w paski grzyby mun, połówkę chilli z pestkami, czosnek i imbir.
Całość zalewamy sojowym oraz sokiem z 1 limonki, sosem słodko-kwaśnym chilli, i posypujemy również brązowym cukrem. Dusimy, po czym zalewamy połową szklanki wody, dodajemy przesmażonego uprzednio kurczaka i pod przykryciem dusimy.
Kurczaka podajemy z ryżem i posypanego świeżą dymką.
Smacznego.
Ps. Ja zrobiłam bez cukru brązowgo bo wolałam mniej słodko :)
Smacznego.
Ps. Ja zrobiłam bez cukru brązowgo bo wolałam mniej słodko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz