Rodzina

Bycie dobrą mamą to najlepszy i najbardziej wymagający zawód na świecie :)

środa, 6 lutego 2013

Mini racuszki :)

MINI RACUSZKI 

Składniki:

- 340 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
- 2-3 jaja ( jak duże to 2 wystarczą)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania serka waniliowego lub serek wiaderkowy w podobnej ilości
- cukier puder
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej (1 l)

Przygotowanie:

Jaja utrzeć z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodawać stopniowo mąkę i serki. Utrzeć na gładką, gęstą masę.

Olej rozgrzać w szerokim garnku. Na gorący olej nakładać łyżką (najlepiej mieć 2 dla wygody) ciasto. Ja nakładałam łyżeczkami żeby nie były takie wielkie. Racuszki rosną bardzo szybko. Smażyć na złoty kolor. Usmażone racuchy najlepiej wykładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym żeby wciągnął nadmiar oleju.

Przestudzone racuszki opruszyć przez sitko cukrem pudrem.

Są lekkie i pyszne, niezbyt słodkie tak jak lubię. Moje chyba do jutra nie dotrwają i będę musiała piec drugi raz z okazji Tłustego Czwartku :)



1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie :) Na pewno wykorzystam przepis.. dziś robię faworki :D

    OdpowiedzUsuń